Hoe kan je nu de idee van een nieuwe keuken op papier krijgen ? Op welke manier ga je te werk om in je creatie van je eigen keuken alle belangrijke punten mee te nemen. Wij stellen je een duidelijk stappenplan voor :
Stap 1: uw profiel
Uit hoeveel kinderen bestaat uw gezin?
Bent u links- of rechtshandig?
Wat is de voornaamste functie van uw keuken?
De reden hiervoor is dat de antwoorden een belangrijke rol zullen spelen bij het bepalen van de vorm en de grootte van uw keuken. Een keuken moet immers overeenstemmen met uw gezinssituatie.
Stap 2: de afmetingen
Eenmaal het juiste profiel gekozen is, beginnen we met het serieuze werk, nl. het noteren van de afmetingen van de beschikbare ruimte. Meet hierbij zowel hoogte, breedte als lengte van de ruimte in kwestie. Vervolgens meet u ook de plaats en de dimensies van ramen en deuren. Noteer ook steeds de plaats van de verschillende aansluitingen, zoals water, elektriciteit en gas.Stap 3: uw conditie versus keukenopstelling.
In derde instantie moeten we de vorm van onze keuken bepalen. De hedendaagse keukenarchitectuur kent zo een 4-tal veelgebruikte opstellingen die elk hun voor- en nadelen hebben.Dit is de klassieke, maar nog steeds zeer populaire, opstelling voor een keuken. Grote voordelen zijn de ruimte voor het plaatsen van een tafel en de mogelijkheid om aan weerszijden hoge kasten te plaatsen. Het belangrijkste nadeel van de L-keuken is de langere loopafstand.
U-keuken.
Deze opstelling biedt een groot aantal mogelijkheden. Zeer populair zijn zo de hoekkasten die de opbergcapaciteit in de keuken aanzienlijk kunnen verhogen. Ook worden de loopafstanden in een U-keuken herleidt tot het minimum. Er moet wel rekening gehouden worden met een minimum afstand van 120 cm tussen beide kastwanden. De laden moeten immers samen geopend kunnen worden.
De rechte keuken.
Deze opstelling wordt vaak gebruikt wanneer de ruimte niet voldoende breedte heeft om meerdere kasten naast elkaar te plaatsen. De volgorde van de kasten en toestellen bepalen mee de aantal meters die in de loopafstanden overbrugt dienen te worden. Op het aanrecht dient men tevens rekening te houden met ruimte waar men voedingswaren kan voorbereiden. Let zeker ook op dat de vuilbak op een logische plaats wordt gezet.
De Eilandkeuken :
In eigentijdse nieuwbouwwoningen treft men vaak een eilandkeuken aan. Ze is dan ook ideaal voor ruimtes waar keuken- en woonomgeving 1 geheel vormen. Grootste nadeel is evenwel dat er voldoende plaats ter beschikking moet zijn.
Het eiland is, zoals de naam allicht doet vermoeden, het hart van de eilandkeuken.
Veel gezinnen opteren voor een keuken met kookeiland omdat er dan aan beide kanten van het eiland gewerkt kan worden. Het is ergonomisch zeer interessant om ook een spoelunit in het eiland te plaatsen.
Deze opstelling wordt vaak gebruikt wanneer de ruimte niet voldoende breedte heeft om meerdere kasten naast elkaar te plaatsen. De volgorde van de kasten en toestellen bepalen mee de aantal meters die in de loopafstanden overbrugt dienen te worden. Op het aanrecht dient men tevens rekening te houden met ruimte waar men voedingswaren kan voorbereiden. Let zeker ook op dat de vuilbak op een logische plaats wordt gezet.
De Eilandkeuken :
In eigentijdse nieuwbouwwoningen treft men vaak een eilandkeuken aan. Ze is dan ook ideaal voor ruimtes waar keuken- en woonomgeving 1 geheel vormen. Grootste nadeel is evenwel dat er voldoende plaats ter beschikking moet zijn.
Het eiland is, zoals de naam allicht doet vermoeden, het hart van de eilandkeuken.
Veel gezinnen opteren voor een keuken met kookeiland omdat er dan aan beide kanten van het eiland gewerkt kan worden. Het is ergonomisch zeer interessant om ook een spoelunit in het eiland te plaatsen.
G-keuken :
De G-keuken behoeft net als de eilandkeuken een vrij grote ruimte, maar dit is meteen haar enige nadeel. Verder biedt de G-keuken een ongekend aantal mogelijkheden, zoals hoekkasten, ideale zoneplanning en minimale loopafstanden. Daarenboven verdeelt de vrijstaande kastrij het woongedeelte en kan de kok toch rustig keuvelen met de mensen in de woonkamer.
Dubbelwandige en enkelwandige keuken. Indien u beschikt over een ruimte waar deur en raam zich tegenover elkaar bevinden, dan is de dubbelwandige keuken zeker iets voor u. Ook hier weer kan u uw bewegingen tot een minimum beperken één simpele draaibeweging volstaat. De kleine zus van de dubbelwandige keuken, de enkelwandige keuken, neemt slechts 1 keukenwand in beslag en vraagt daardoor grotere loopafstanden. Een goed doordachte zoneplanning is dus essentieel.
De Paralelle keuken :
Bij de Paralelle keukenopstelling gaat het meestal over een ruimte die ook als doorloopplaats dienst doet. Hierdoor is er de noodzaak om in het midden een doorgang te laten voor de ruimte die ernaast ligt. Dit vormt dan wel hinder wanneer men in de keuken actief is. Verder kan het ook een prima oplossing zijn wanneer de ruimte naast de keuken een berging of wasplaats betreft.
Stap 4: benodigdheden
Wat moet er allemaal in mijn keuken?Waar laat u uw keukenhanddoeken, kookboeken, servetten,…? Hebt u ook graag uw kruiden bij de hand tijdens het koken? Wilt u uw zondags servies een plaatsje geven in de keuken?
Het belang van deze stap kan nauwelijks overschat worden. Het is immers bewezen dat ruim 60% van alle keukenkopers te laat een tekort aan opbergruimte vaststelt. Niettemin kan dit probleem eenvoudig verholpen worden door vooraf na te denken over wat u in uw keuken wilt opbergen.
Stap 5: de structuur
Dynamic Space vertrekt van een onderverdeling in vijf zones, die elk hun eigen functie en plaats hebben binnen de keuken.Het keukenontwerp. Hier zitten allerhande levensmiddelen gestockeerd. Gemiddeld komt dit neer op een gewicht. Hier wordt ruimte voorzien voor bestek, kopjes, servies, glazen enz. U moet dus zeker een kleine 800 liter voorzien aan volume.
De spoelzone wordt ook wel eens de natte zone genoemd. Ze bevat naast de spoelbak en de vaatwasser ook ruimte voor het opslaan van reinigingsmiddelen en poetsbenodigdheden.
Ten slotte bevinden zich in deze zone eveneens de afvalemmers.
Deze zone is van primordiaal belang voor een efficiënte zoneplanning. Hier gebeurt immers de voorbereiding van de maaltijden. Ze betreft dus m.a.w. het werkvlak. Het spreekt dan ook voor zich dat werkbestek en keukentoestellen zich zo dicht mogelijk bij dit werkgedeelte moeten bevinden.
De kook- en bakzone is natuurlijk hetgeen waar het allemaal om draait in de keuken. Koken is nog steeds de belangrijkste functie van de keuken. De kook- en bakzone herbergt o.a. kookpotten, pannen, bakplaten etc. Daarnaast vind je er ook toestellen zoals de oven, de kookplaat, de microgolfoven en de wasemkap.
U zal tot 20% minder afstanden afleggen en meer dan een half uur per dag aan tijd besparen!
Stap 6: Bezinning
We hebben ondertussen voldoende bagage om een mooie planning te maken van onze droomkeuken: na de opmeting van de ruimte hebben we de vorm gekozen die het best bij ons past; daarna hebben we bepaald wat er allemaal in de keuken gestockeerd gaat worden en ten slotte zijn de verschillende zones in de keuken aan bod gekomen.
Maar toch heeft Dynamic Space nog een aantal praktische tips die uw leven in de keuken aanzienlijk zullen vergemakkelijken. Zo is het een absolute must dat u de hoogte van het werkblad aanpast aan uw eigen lichaamsgrootte. Die werkbladhoogte is zeer eenvoudig te bepalen: tussen uw elleboog en het werkblad moet een afstand zijn van minimum 10 cm.
Ergonomie blijft één van de belangrijkste thema’s in de keuken. Houd er bijvoorbeeld steeds rekening mee dat u uw goederen op het juiste niveau plaatst. Op die manier vermijdt u overbodige kniel-en strekbewegingen. Het spreekt voor zich dat veelgebruikte goederen steeds binnen handbereik moeten zijn. Berg ze daarom bij voorkeur op in laden onder het werkvlak of op de laagste plank van de bovenkasten. Minder en zelden gebruikte goederen plaatst u best boven en onder dit niveau. Ook is het ten zeerste aan te raden om de onderkasten in uw nieuwe keuken te voorzien van lades i.p.v. de klassieke kast met deuren. U zal zich dan niet moeten bukken en u moet niets verzetten om bij voorwerpen die achterin liggen te kunnen komen.
Stap 7: Dynamic Space
Kasten zijn alomtegenwoordig in de keuken. Het is daarom ook dat hier de nodige aandacht moet worden aan besteed. Dynamic Space heeft speciaal voor u een aantal slimme oplossingen bedacht voor de kastelementen van de vijf zones. Zo is er bijvoorbeeld de klassieke hoge voorraadkast, waar we maar met moeite aan de bovenste legplank kunnen. Welnu, vervang de legplanken simpelweg door laden en u zal verbaasd zijn over het resultaat. Dynamic Space noemt een dergelijke kast niet voor niets een echte opbergkampioen. We hebben daarnet al even aangestipt dat u ook uw onderkasten best voorziet van lades i.p.v. klassieke deurtjes. Vooral in de spoel- en kookzone is deze oplossing zeer nuttig: u hoeft zich niet langer te bukken en u heeft alle benodigdheden direct binnen handbereik. Vaak wordt er in hedendaagse keuken-architectuur geopteerd voor hoekkasten. Zoals de naam doet vermoeden bevinden deze zich in de hoeken van de keuken. Ook hier zijn lades een mooi alternatief voor de aanzienlijk minder ergonomische carrousel.Tot slot plaatst u ook best laden in de Kook- en Bakzone. Het gaat hier meer bepaald om de gekende pottenladen. Dit type van lade bevindt zich meestal onder of in de buurt van de kookplaat. Hierin kan u naast uw potten en pannen bijvoorbeeld ook kruiden, olie, azijn of pannenlappen kwijt.Stap 7: Design apps
Een tekening of plan helpt altijd om uw wensen duidelijk te maken aan uw keukenvakman. Hiervoor bestaan heel wat mogelijkheden. Vergeet niet om je plan altijd te laten checken door een vakspecialist. Zij kennen de details van alle toestellen zodat je niet voor verrassingen komt te staan met een deur die niet volledig opengaat of de verkeerde kant uitdraait.