Elektrisch
Het grote voordeel van een elektrische kookplaat is de stevigheid. Dit soort kookplaten zijn ook niet duur in aankoop en zijn makkelijk te onderhouden, ten minste wanneer men overgekookt materiaal niet laat inbranden op de gietijzeren plaat. Wanneer iets overkookt veegt men de elektrische kookplaat best zo snel mogelijk met een vochtige vaatdoek af.Gas
Dit soort kookplaten kunnen het best onderhouden worden door na elke kookbeurt met een doek het vuil te verwijderen. Bij hardnekkig vlekken kunnen specifieke producten gebruikt worden. Schuurmiddelen of schuursponsjes zijn hier niet aan te raden. Om beschadiging van de pannendragers te voorkomen mogen deze ook niet in de vaatwasser. De pannendragers kunnen namelijk beginnen roesten en het email kan aangetast worden. De pannendragers laat je liever weken in kokend water met een flinke schep soda. Hetzelfde geldt voor de brander en de branderdeksels. Alles wordt best met de hand gereinigd met water en afwasmiddel. De aluminium ringen van de gasbranders kun je in kokend water en wat afwasmiddel laten weken. Zorg ervoor dat je aluminium nooit schoonmaakt met soda, want daar kan het van verkleuren. De ringen zijn na een half uur weken makkelijk schoon te poetsen met een metalen pannenspons.