kolenfornuis
Aangezien het in de meeste huishoudens pas omstreeks 1900 gangbaar werd om de keuken in een aparte ruimte onder te brengen, kwam omstreeks deze tijd ook het kolenfornuis in gebruik. Vóór deze tijd werd er gekookt op het haardvuur of de kachel. Meer welgestelden hadden uiteraard reeds langer een afzonderlijke keuken waarin door personeel werd gewerkt. Het fornuis zorgde tevens voor de verwarming van de keuken, maar was uiteraard niet erg efficiënt omdat het vuur veel langer moest branden dan dat men het voor koken nodig had. Bovendien zorgde het tijdens de zomer voor een te hoge temperatuur in de keuken.Hoewel kolenfornuizen nog tot na de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt, werden ze sinds de jaren '20 van de 20e eeuw op grote schaal vervangen door de hygiënischer en gemakkelijker te bedienen gasfornuizen die aanvankelijk lichtgas als brandstof hadden. In de jaren 30 van de 20e eeuw kwamen bovendien ook de eerste elektrische fornuizen op de markt.
de Leuvense stoof
De Leuvense stoof of plattebuiskachel is een fornuis waarbij de rookgassen eerst via de kachel met kookgaten naar de schoorsteen worden geleid. Deze kachel kon gebruikt worden als een fornuis, maar men kon er ook bijvoorbeeld wasgoed op drogen. Sommige exemplaren van deze stoof bezitten een lade aan de zijkant die als bakoven gebruikt kon worden. Omstreeks 1850 verscheen deze stoof in onze streken en is na de Eerste Wereldoorlog volledig ingeburgerd. Tegenwoordig staat deze stoof als sierstuk in de huiskamers.gasfornuis
De eerste fornuizen op gas werden ontwikkeld in het begin van de 19de eeuw. De commerciële doorbraak was er in de jaren 1880 omdat er toen een gasnetwerk werd aangelegd in de grotere steden en gas toen relatief goedkoop en efficiënt te gebruiken was in de keuken.
elektrische fornuis
In de jaren 30 van de 20e eeuw kwamen de eerste elektrische fornuizen op de markt. Het elektrische fornuis werd uitgevonden door de Britt Charles Belling.