Bij de Amerikaanse koelkast bevindt de diepvriezer zich aan de linker zijde, de koelkast aan de rechterkant en kan al dan niet zijn uitgerust met een ice-maker en vers water dispenser. In het geval er een ice-maker is ingebouwd zal het toestel aan de waterleiding dienen aangesloten te worden. Vaak is er standaard in het toestel een waterfilter voorzien – een aktieve koolstoffilter – die het leidingwater zuivert van chloorgeur en -smaak of andere onaangename smaakjes. Voor de toestellen die deze standaardvoorziening niet hebben kan er vaak optioneel zo een filter geplaatst worden. Deze filter dient minstens eens per jaar te worden vervangen; bij intensief gebruik dient dit echter vaker te gebeuren. Het leidingwater wordt via een leiding doorheen de koelruimte naar de waterdispenser gevoerd. Het water dat zich in de leiding bevindt wordt op die manier gekoeld waardoor fris water getapt kan worden. Om een fletse smaak van het water te vermijden dient men regelmatig fris water af te tappen. Doet men dit niet, dan zal het water zich te lang in de leiding bevinden waardoor het opnieuw slecht kan smaken.
Voor het maken van ijsblokjes wordt het leidingwater naar de ice-maker geleid die zich in de diepvriezer bevindt. Het water bevriest er tot ijsblokjes, net zoals diegene die men op de klassieke manier met een vormpje in de diepvriezer aanmaakt. Ter hoogte van de aftap die zich in de linker deur bevindt – van de diepvriezer dus – kan men ijsblokjes aftappen. Sommige toestellen kunnen ook zogenaamd “crushed ice” aanmaken. Indien men voor deze optie kiest worden de ijsblokjes eerst gemalen vooraleer ze in het glas terecht komen. Om de goede werking van de ice-maker te garanderen dient ervoor gezorgd te worden dat men regelmatig ijs aftapt. Doet men dit niet dan bestaat de kans dat de ice-maker vastvriest.
Zowel de Amerikaanse als French door variante werken volgens het zogenoemde “no-frost” principe. Hierbij wordt in een ruimte buiten het koel- of vriesgedeelte droge koude lucht aangemaakt die in de diepvriesruimte en/of in de koelruimte wordt geblazen aan de hand van een ventilator. Gezien de koelende lucht droog is, dienen alle levensmiddelen afdoende luchtdicht te worden ingepakt om uitdroging te vermijden. Meestal wordt de koelende lucht in de diepvriesruimte ingeblazen. De koude lucht voor koeling van het koelkastgedeelte wordt via een kleppenthermostaat vanuit de diepvriezer het koelgedeelte ingeblazen. Daar er in dit geval een open verbinding bestaat tussen koelkast en diepvriezer bestaat de kans op geuroverdracht tussen beide compartimenten. Meer geavanceerde varianten beschikken dan weer over een gescheiden koelsysteem waardoor geuroverdracht wordt vermeden.
Door de grote kans op uitdroging van de levensmiddelen vindt men in dit type koelkast ook een groot aantal laden en vakken terug waarin het mogelijk is een omgeving te creëren met verhoogde vochtigheid.
Soms is in de rechter deur van het toestel een “bar” geïntegreerd. Een kleine deur in de grote deur die toegang geeft tot dranken die in de koelkast worden bewaard. Eigenlijk zijn deze toestellen vollegdig afgestemd op de Amerikaanse consumptiemaatschappij waar levensmiddelen meestal voorverpakt in grootwarenhuizen worden aangeboden.
Het no-frost systeem heeft als groot voordeel dat er geen ijsvorming optreedt in de koel- of vriesruimte. Toestellen uitgerust met deze technologie beschikken bovendien over een automatisch ontdooisysteem, waardoor de gebruiker van deze lastige klus gespaard blijft. Dit systeem heeft dan weer als nadeel dat het wat meer energie verbruikt dan een klassieke koelkast.
Sommige merken brengen dan weer Europese varianten van deze technologie op de markt, meer aangepast aan de wijze waarop levensmiddelen hier worden aangeboden. Men onderscheidt twee oplossingen. De eerste bestaat erin een side-by-side te creëren door een klassieke vrijstaande koelkast en diepvriezer van dezelfde grootte naast mekaar te plaatsen. Sommige merken bieden zelfs een accessoire aan waardoor deze toestellen aan mekaar kunnen worden bevestigd. De tweede oplossing heeft het uuitzicht van een heuse Amerikaanse koelkast, maar met Europese spitstechnologie. Het toestel is voorzien van drie deuren: aan de rechterzijde bevindt zich over de hele hoogte het klassieke koelgedeelte. Het gaat hier over geventileerde koude en niet over no-frost. De werking is identisch met een klassieke koelkast, enkel is er een ventilator in de koelruimte aanwezig die de temperatuur gelijkmatig over de volledige koelruimte verdeelt. Aan de linker zijde bevinden zich twee deuren. De bovenste verbergt een no-frost diepvriezer, achter de onderste gaat een 0°-zone schuil. Dit toestel bestaat in een variante met en zonder ice-maker.
De ice-maker op zich is een technologisch hoogstandje: daar waar de klassieke Amerikaanse koelkast ondoorzichtige ijsblokjes produceert, produceert dit model perfect doorzichtige exemplaren. Hiervoor wordt technologie aangewend die men ook terugvindt in professionele ice-makers. In plaats van het water te laten bevriezen door ijskoude lucht, worden de ijsblokjes hier gevormd door koelvingers waardoor het koelmiddel criculeert onder te dompelen in een bakje met water. De ijsblok vormt zich langzaam rond de koelvingers, bij minder lage temperatuur. Hierdoor kan alle lucht uit het water ontsnappen – ingesloten lucht in ijs maakt het ondoorzichtig. Tegelijk schommelt het waterbakje langzaam heen en weer waardoor eventuele onzuiverheden bezinken en dus ook niet ingesloten raken in de ijsblokjes. Een perfect transparante ijsblok is het resultaat met gegarandeerd een absoluut neutrale smaak. Op het einde van het vormingsproces van de ijsblokjes wordt het koelcircuit automtisch stilgelegd en worden weerstandjes rond de koelvingers kortstondig aangeschakeld, waardoor de ijsblokjes van de koelvingers glijden en worden opgevangen in reservoir. Ook hier bestaat de mogelijkheid om voor volledige ijsblokjes te kiezen of crushed ice. Vers water kan ook worden afgetapt.
Meer en meer mensen vallen voor dit model, niet alleen omwille van de functionaliteit, maar zeker omdat deze koelkasten steeds meer de rol gaan vervullen van eye-catchers in de hedendaagse keukens. Er bestaan talloze features om dit effect nog verder op te drijven. Bepaalde side-by-side koelkasten hebben aan de linkerkant een ijsblokjes -en waterdispenser terwijl in de rechterzijde een apart vak voor drank of een espressomachine. Zelfs een ingebouwd TV-toestel in uw koelkast behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden om uw koelkast verder op te smukken.