- hoogfrequente golven
- draaiantenne of draaischotel
- vermogen tussen 90W en 1000W
Microgolven zijn elektromagnetische golven met een frequentie van 2,45 GHz die energie overdragen. De magnetron, zeg maar de krachtbron van de microgolfoven, stuurt deze microgolven via de antenne, een holle metalen buis, door naar de ovenruimte waar ze door de metalen wanden worden gereflecteerd. Dit creëert een zgn. elektromagnetisch wisselveld. Bij dit wisselveld verandert de polariteit – ofwel richting – 2,45 miljard keren per seconde. Water- en vetmoleculen – tevens gepolariseerde moleculen – worden gedwongen dit snel wisselende veld te volgen, waardoor een intense draaiende beweging van deze moleculen ontstaat. De draaibeweging van de moleculen veroorzaakt wrijvingswarmte waardoor het levensmiddel verhit wordt.
Toch komen niet overal in de ovenruimte evenveel golven samen. Men spreekt zo van “cold spots” en “hot spots” of wel plaatsen waar weinig of veel golven samenkomen. Omdat het bestaan van dergelijke koude en warme zones het moeilijk maakt om het voedsel gelijkmatig te garen, heeft men het draaiplateau en de draaiantenne geïntroduceerd. Hierdoor wordt een optimale spreiding van de warmte verkregen.
Het is belangrijk dat het elektromagnetische veld de ovenruimte niet kan verlaten – want ook de gebruiker bestaat uit water en vet…. Vandaar dat een aantal veiligheidsystemen worden ingebouwd: van zodra de deur wordt geopend, valt het toestel stil; In het glas van de deur is een metalen rooster geïntegreerd die het elektromagnetisch veld in de ovenruimte houdt. Het koken met de microgolfoven op zich is volledig onschadelijk, ondanks alle controverse die er jarenlang hieromtrent heeft bestaan.