ingrediënten
voor 4 personen
Voor de crème brûlée:
- 250 ml room
- 250 ml melk
- 150 g eidooier
- 90 g suiker
- 1 vanillestok
Voor het crème brûlée-ijs:
- 3 dl melk
- 1 dl room
- 100 g glucose
- 50 gr melkpoeder
- 200 g suiker
- 3 hele eieren
- 4 dooiers
- 1 vanillestok
- 100 ml karamelsaus
bereiding
- Voor de crème brûlée: kook de room en de melk samen met de vanillestok. Meng de dooiers samen met de suiker. Als de vloeistof kookt, giet het op de eimassa en meng goed. Verdeel het mengsel in potjes. Verwarm de oven op 92°C en plaats er een bakje met water in. Plaats de crème brûlées voor 45 min in de oven.
- Voor het crème brûlée-ijs: kook de melk en de room op samen met de vanillestok. Doe hierbij de glucose. Vermeng het melkpoeder met de suiker en voeg aan het melkmengsel toe. Klop de hele eieren met de dooiers stevig op en als de melk begint te koken voeg het eimengsel toe. Roer gedurende 2 min op een matig vuur. Meng hieronder de karamel en draai af in de ijsmachine.
Wist je dat?
Créme brûlée is een custardachtig dessert met een laagje gekarameliseerd suiker. De precieze oorsprong van het dessert in onbekend. Mogelijk kan het afkomstig zijn van Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren. Het geheel wordt op smaak gebracht met vanille.