De functies van de oven met bijbehorende symbolen

De ovensymboliek

het symbool voor de functie ontdooien bij ovens Ontdooien
Bij het dooiproces wordt de ventilator in beweging gezet, maar wordt er niet verwarmd.
Deze functie dient voor het ontdooien van diepgevroren voedingswaren zoals vlees, gevogelte, vis, brood. In principe kunnen vele gerechten diepgevroren bereid worden. Indien men toch de voorkeur geeft aan ontdooien, kan dit versneld gebeuren via deze ontdooistand.

het symbool voor de functie boven- en onderwarmte bij ovens Boven- en onderwarmte (conventionele oven)
Dit is de klassieke verwarmingswijze waarbij de boven- en onderweerstand samenwerken. De temperatuur wordt geregeld door middel van een thermostaat.
De conventionele manier van verwarmen is ideaal voor het bereiden van een knapperig gebraad of voor het bakken van biscuits, taartjes en soufflés. Ook fruittaarten en quiche zullen het lekkerst zijn bij deze verwarmingsmethode. In het vakjargon spreekt men soms ook wel van “intensief bakken”.

het symbool voor de functie boven- en onderwarmte speciaal bij ovens Boven- en onderwarmte speciaal
Deze functie is vergelijkbaar met de voorgaande, maar zorgt voor een verhoogde vochtigheidsgraad in de oven door het afsluiten van de oververluchting. Daardoor kan er minder vocht uit de ovenruimte ontsnappen: ideaal voor het bereiden van gerechten die dienen te rijzen. De ovenverluchting die actief is in alle andere functies is noodzakelijk voor de toevoer van verse lucht in de ovenruimte. Deze zorgt voor de aanvoer van zuurstof, noodzakelijk om goed bruiningsresultaat te verkrijgen.

het symbool voor de functie onderwarmte bij ovens Onderwarmte
Bij onderwarmte treedt enkel de onderste weerstand in werking.
Dit is de meest gebruikelijke methode voor het bereiden van gerechten ‘au bain-marie’ of om onderaan na te bruinen.

het symbool voor de functie warmhouden bij ovens Warmhouden
De gerechten worden warm gehouden zonder dat ze verder garen. Hierbij worden lagere temperaturen gehanteerd, tussen de 50° en 80° C.

het symbool voor de functie hetelucht bij ovens Hetelucht
De ventilator in de achterwand verspreidt de warmte die geproduceerd wordt door de ringweerstand gelijkmatig over de hele ovenruimte. Hierdoor kan men perfect bakken tot op 3 niveaus. Een ander voordeel is dat men de temperatuur tussen de 10 en 20 °C lager kan instellen en dus heel wat energie besparen.

Circotherm
Is een hete lucht technologie waarbij niet langer met ventilator maar met een turbine wordt gewerkt in combinatie met een ringweerstand met hoger vermogen. In combinatie met openingen in de achterwand van de oven kan aan de lucht een gerichte beweging met hoge snelheid (tot 10 m/s) gegeven worden. Deze technologie laat de hete lucht rond drie niveaus in de ovenruimte circuleren. De warmtesensatie op het gerecht is zo hoog dat met de temperatuur tot zo’n 60° C lager kan worden ingesteld dan bij een conventionele oven, met hetzelfde resultaat binnen dezelfde tijd. Deze functie zorgt ervoor dat het gerecht veel minder spat, waardoor de oven makkelijker te reinigen is. Bovendien is het met deze technologie niet langer nodig de oven voor te verwarmen. Daar met een hoger weerstandsvermogen wordt gewerkt, is het hier perfect mogelijk totaal verschillende gerechten op 3 niveaus tegelijk klaar te maken zonder overdracht van smaak of geur. Door de gerichte luchtbeweging is het mogelijk de deur tijdens het kookproces te openen zonder dat dit een invloed zal hebben op het resultaat.

het symbool voor de functie hetelucht met boven- en onderwarmte bij ovens Hetelucht met boven- en onderwarmte
Deze verwarmingsmodus combineert boven- en onderwarmte met de hete lucht afgegeven door de ringweerstand. De ventilator zorgt voor de circulatie van de lucht.
Dit is de ideale stand voor het realiseren van uw culinaire hoogstandjes. Door het samenwerken van alle verwarmingselementen is er immers een constante temperatuur op de 3 niveaus. Daarenboven is er een razendsnelle opwarming.

het symbool voor de functie pizzastand bij ovens Pizzastand
Dankzij de combinatie van onderwarmte en hetelucht is deze verwarmingswijze
optimaal voor het bereiden van pizza’s. Door de onderwarmte zal de bodem van de pizza immers extra krokant worden.

het symbool voor de functie grill bij ovens
Grill
De grill garandeert de perfecte steak of vis en het vermogen kan op verschillende standen worden ingesteld al naargelang het gerecht dat men wenst te grillen of het resultaat dat men wenst te breiken. Soms biedt de oven zelfs de mogelijkheid om de grootte van de grill aan te passen aan de grootte van het te grillen gerecht.

het symbool voor de functie geventileerde grill bij ovens Geventileerde grill
In deze strand werkt de grill samen met de ventilator, maar op een uitgekiende manier: wanneer de grill werkt, zal de ventilator zijn uitgeschakeld en omgekeerd. Deze speciale sturing is er zo op bedacht dat tijdens de werking van de grill de infrarode straling optimaal het braadgoed kan bereiken voor een optimaal bruiningseffect. Bij uitgeschakelde grill laat de ventilator de warmte rond het braadgoed circuleren om het in de kern te garen. Deze combinatie is eigenlijk substituut voor het klassieke “braadspit”. Dankzij de ventilator wordt de lucht verspreid in de ovenruimte en is het niet langer nodig dat het voedsel draait. Men zal echter wel het braadgoed halverwege het braadproces moeten draaien om ook de onderkant mooi knapperig bruin te krijgen. De geventileerde grill is het uitermate geschikt voor het knapperig braden van kalkoen, eend of vlees.

het symbool voor de functie intensieve hitte bij ovens Intensieve hitte
Bij deze instelling zal de onderwarmte krachtiger zijn dan de bovenwarmte. Men spreekt in dit opzicht ook wel van intensieve hitte. Dit soort verwarming garandeert een mooi resultaat bij het bakken van allerhande taarten of quiches in een bakvorm. Het probleem is vaak dat bij taarten of quiches met “natte vulling” het deeg in de bakvorm niet bruint of knapperig wordt, maar eerder wak is. Dit is te wijten aan een tekort van vermogen onderaan. De intensieve hitte zorgt ervoor dat er extra hitte langs onder wordt toegevoegd zodat de deeg onderaan toch knapperig bruint en dit met eeneen sappig beleg. Haal het gerecht natuurlijk wel tijdig uit de oven.

Rijsstand
Sommige ovens zijn uitgerust met een zogenaamde rijsstand om vers gemaakte gistdegen in de optimale omstandigheden te laten rijzen, namelijk bij een temperatuur van om en bij de 38° C en een licht verhoogde vochtiheidsgraad. Bij sommige toestellen kan zelfs wat water op de bodemplaat toegevoegd worden op de vochtigheidsgraad te verhogen.

het symbool voor de functie gewichtsautomaat bij ovens Gewichtsautomaat
Veel ovens hebben tegenwoordig ook een geïntegreerd kookboek. Hierdoor worden programma’s als ontdooien of garen deels geautomatiseerd. U dient enkel het soort voeding en het gewicht te selecteren en de oven zal zelf de energietoevoer en kooktijd bepalen. De fabrikanten gaan er prat op dat u op deze manier het beste kookresultaat verkrijgt. Sommige gewichtsautomaten of delen ervan vereisen echter dat het gerecht wordt bereid in gesloten kookpot. Hiervoor komen vitrokeramische of gietijzeren kookpotten met deksel in aanmerking. Inox kookmateriaal is uit den boze. Deze gewichtsautomaat – ook wel braadautomaat genaamd – werd ontwikkeld voor het volautomatisch bakken en braden van vers of diepgevroren vlees of vis. Waar bij de andere braadautomaten het soms nodig is om het grecht te keren of het te overgieten (aroseren) om uitdrogen te vermijden is dit bij de braadautomaat niet nodig. Daar het gerecht in gesloten pan wordt klaargemaakt gebeurt het overgieten automatisch doordat het op het deksel gecondenseerde kookvocht door de zwaartekracht op het gerecht terugvalt. Tegelijk wordt het gerecht toch knapperig en bruin.